Kenneln

Kenneln

Vi vill med vår uppfödning föda upp en Riesen som är frisk har god mentalitet, stor bruksbarhet samt en god exteriör. När vi säljer valparna ingår ett utbildningspaket på 4 utbildningsdagar som fördelas under 1 år. Vi förutsätter att alla valpköpare HD-röntgar sina hundar samt ställer upp på MH som vi anordnar.

 

Hälsa

Att föda upp friska hundar är en förutsättning för att valpköpet skall bli lyckat. Utan en frisk hund har man ingen glädje av de andra egenskaperna, och kan varken arbeta med hunden, hunden får inget bra liv och blir varken till glädje för sig själv eller sin ägare.

Mentalitet

Där lägger vi tyngdpunkten på skottfasthet, socialtillgänglighet och lite rädslor. Vi vill också att hundarna har en mentalitet som gör dem säkra i olika miljöer.

Bruksbarhet

Där lägger vi vikten på en stor motor, är samarbetsvillig och har ett stort föremålsintresse. Vi vill föda upp hundar med egenskaper som gör dem lämpliga för så väl sök, rapport som spår. Vår strävan är att hundarna skall ha den motor och uthållighet som krävs för sök, rapport, drag samt den koncentrationsförmåga som önskas för spåret. Gällande lydnaden vill vi ha hundar med fart och fläkt utan att göra avkall på koncentrationsförmåga och samarbetsvillighet. För att hundarna skall ha en stor bruksbarhet så krävs att det finns en stor jakt och social-kamplust. Vi strävar också efter att förbättra gripandet för att få Riesenscnazern till en konkurrenskraftig skyddshund.

Exteriör

Vi vill att en Riesen skall ”se ut som en Riesen”, där vi lägger vikten på en sund exteriör som gör att hunden kan arbeta och röra sig med lätthet. Vi tycker att det är viktigt att Riesen har en sträv bra päls vilket underlättar när man har hunden som arbetshund i skog och mark samt när det är snö. Våra hundar tycker om att köra drag, och då är en sträv päls viktig så att det inte fastnar för mycket snö och is i pälsen som ger hunden obehag och hindrar den från att springa fritt.

Sammanfattning

Vi vill ge denna underbara ras något tillbaks för allt som den gett oss. Vi vill sträva efter att föra rasen framåt samtidigt som vi vill bevara de rastypiska egenskaperna som rasen har. Vi vill sätta Riesenschnauzern på kartan som den perfekta brukshunden som den är. Vi kommer att satsa och stötta dom valpköparna som vill arbeta med sin hund. Vi kommer kanske inte att ha en så stor uppfödning och kommer inte att para någon tik om vi inte har 4-5 intressenter på planerad kull. Detta för att säkerställa att valparna skall hamna i aktiva hem.

 

Presentation

Helene

Min första kontakt med riesenschnauzer var Affes gamla riesenhane Båzze som var född 1989. Han var då 11 år gammal men med en värdighet och pondus som bara en riesenhane har. Det var kärlek vid första ögonkontakten från båda håll. Han sov i min säng och han följde mig vart jag gick. Jag hade vid den tidpunkten en storpudelhane och Affe hade förutom Båzze, en schäferhane. Vi bodde då i en trerumslägenhet så det fanns inte utrymme för någon ny hund. Jag hade provat lite andra raser innan, bl.a. en golden retriver, men jag hade bestämt mig att nästa hund skulle bli en riesenschnauzer och så blev det.

Vi flyttade in i vårt hus 1999 och 2000 så anlände Tuffa. Stamtiken i vår kennel. Jag tycker att riesenschnauzern är en underbar hund att leva med och en alldeles utmärkt brukshund som ställer upp i vått och torrt om du aktiverar den både fysiskt och psykiskt. Jag tycker att man bör jobba med sin riesen i någon form, då mår de allra bäst och man får en hund som ställer upp för dig till hundra procent och gör det med en livsglädje man inte ser i många andra raser. Men man måste visa dom respekt och vara rättvis, gör man inte det kan dom tjura och gå hem. Jag älskar riesenschnauzern för de egenskaperna som rasen har och tycker det är viktigt att vi bevarar den som den utmärkta brukshund som den är och så länge jag kan och orkar tänker jag vara rasen trogen.

 

Affe

Jag har haft Riesen sedan 1977 och under vissa perioder i livet samtidigt haft hundar av andra raser. Det har varit mycket tävlande genom åren och jag har tävlat i Elitklass i samtliga bruksgrenar. Tävlandet har resulterat i 6st BruksChampion, 4 Riesen, 1 schäfer och 1 kelpie samt medaljer från SM och NM. När jag haft turen att få en riktigt snygg Riesen så har vi varit mera aktiva i utställningsringarna och detta har resulterat i 2st UtställningsChampion. Jag har också varit aktiv med träning av bevakningshundar och en av mina hundar har även varit godkänd räddningshund. Drag är också något som jag tycker är kul och på motionsnivå kör jag barmarksdrag med vagn och på vintern när det är snö kör jag med släde. Jag är aktiv som Bruksprovsdomare, Mentalbeskrivare och Lärare i hundtjänst sedan många år tillbaks. Jag är också aktiv i styrelser och sektorer inom SBK och Rasklubb.

Jag älskar att träna och umgås med hundar i allmänhet och Riesen i synnerhet. Anledningen till att mitt hjärta klappar mest för Riesen är deras personlighet och uthållighet. Jag anser att ”en riktig” Riesen är en alldeles förträfflig brukshund för sök, rapport och spår, och frågan är om det inte är den allra bästa rasen för sök och rapport. Gällande lydnad anser jag att Riesen är underskattad av många och att med rätt träningsmetoder så är den konkurrenskraftig mot alla raser. För skyddsdressyr är det få hundar som passar oavsett ras och min dröm är att en gång få en Riesen som passar även för denna gren. Men även om denna dröm aldrig uppfylls så gör det inget för det finns ju så mycket annat kul som man kan göra med denna fantastiska allround hund. Jag har genom åren tränat och tävlat med hundar av olika raser men det har sedan 1977 alltid funnits en Riesen vid min sida som livskamrat och denna plats/roll har ingen annan ras kunnat konkurera om.

En gång Riesen alltid Riesen.

 

Olof

Har alltid funnits Riesen i mitt hjärta sen jag var liten grabb. Min familj hade en stor hane vid namn Buster, helt underbar familjehund. Så när det blev dags för vår familj att skaffa ny hund detta var år 2004 så tittade vi på annonser i dagstidningen och kom då i kontakt med Affe Och Helene.
Så familjen och jag, fru och 3 söner var av den minsta var 2 år satte oss i bilen och åkte till Näsum för att titta på valpar….titta….jo ni…
Det blev en Seb som gav oss nästan 12 härliga år och var helt underbar att vara tillsammans med, i hemmet, i skogen, spår, sök och lydnad eller varsom. Efter att det gått några år och Seb börjat komma till åren så började vi titta efter valp igen, för att en hund ska klara av en busig valp så är det bra om lekfarbrorn orkar (hade då även en vit dvärgschnauzer). Vi hittade vår nästa hund en tik i Genarp från Rissies kennel, som jag köpte ihop med Affe. Det gör att vi är här idag med kull på Nyx och i kennelverkskamhet ihop med Affe.